Meikaas maken van melk

Restje melk over? Gooi het niet weg, maar word kaasboer voor een dag en maak je eigen meikaas van melk. Het kost je maar een halfuurtje. En klaar is kaas!

meikaas maken

Meikaas maken

We hebben het hier niet over een stevige oude Leidse of belegen Beemster, maar over de verse kaas die we meikaas noemen. Meikaas, omdat de zachte kaas oorspronkelijk alleen aan het begin van het weideseizoen werd gemaakt, in de maand mei dus. Deze kaas was in vroegere tijden vooral geliefd bij de joodse gemeenschap in Amsterdam. Onder rabbinaal toezicht ging men zodra de ‘droogstand’ voorbij was – de winterperiode waarin geen kaas werd gemaakt – op pad om boeren te contracteren. Daarbij werd er goed op toegezien dat alle werktuigen volgens de joodse spijswetten werden gereinigd. Nog altijd wordt meikaas vooral in Amsterdam verkocht en daarom ook wel ‘Mokums mozzarella’ genoemd.

Geen Amsterdammer maar wel zin in zo’n heerlijk vers kaasje? Meikaas maken is niet moeilijk. Je maakt het zelf, gewoon van de zure melk die nog in je koelkast staat.

Wat heb je nodig:

Zure melk
Zout
Citroensap (of rijstazijn)
Kaasdoek

Hoe maak je het:

Giet de melk in een pan samen met een snufje zout. Breng de melk tot net onder het kookpunt. Draai het vuur laag en laat de melk staan. Doe er een scheut

citroensap of rijstazijn bij. Haal snel, met één beweging een houten lepel door de melk waardoor het gaat schiften. Daarna de melk nog 10 tot 30 minuten verwarmen zonder te koken! De wrongel komt dan bovendrijven. Schep de wrongel eruit en stop het in een kaasdoek. Bindt de kaasdoek goed dicht en leg de kaas een halve dag in de koelkast. Klaar is de meikaas!

Klassieke combinatie

Na een dag kun je de meikaas eten; meestal tot een dag of tien na de productiedatum. De smaak is zacht, fris en een licht ziltig. Een beetje vergelijkbaar met de Italiaanse mozzarella. Probeer maar eens uit in de klassieke combinatie met tomaat, basilicum en pesto. Hmmmmm!


Comments

    1. Hallo Thea,
      Ik heb vandaag deze kaas gemaakt van een vers pak volle melk. Het kaasje ziet er prachtig uit en ruikt goed, maar ik heb hem nog niet geproefd.
      Ik heb ook andere, vooral Zuid Amerikaanse recepten bekeken en daarin wordt nergens over zure melk gesproken. Ook in Zuid Amerika wordt deze kaas veel gebruikt voor van alles en nog wat: in de soep, in pasteitjes, salades en nog veel meer. In deze recepten wordt ook nog wat slagroom (2 eetlepels) en wat yoghurt toegevoegd. Ga ik volgende keer proberen.
      Dus gewoon met een mooie biologische melk, zou ik zeggen.
      Groet,
      André

      1. Hallo Andre, ik ga het ook proberen met biologische volle melk. Ik vind het jammer dat je niet eerst de kaas hebt geproefd voordat je deze reactie had geschreven. Groet Tjitske

  1. kaasje geprobeerd te maken ,miste eigenlijk hoeveel zout of zuur erbij in moest .ook een vraag of je nog wat kunt doen met de rest vn het melk kooksel

  2. Wat is het verschil met meikaas ? – In het programma binnenstebuiten vind ik een recept van PANEER dat wordt gemaakt door volle melk 2 liter aan de kook te brengen met een 0,5 liter volle yoghurt waarmee ook de schifting plaatsvindt. De ontstane brokjes gaan ook in een doek om uit te lekken en de overgebleven substantie in de koelkast. De wei wordt gebruikt om de rijst in te koken. Wordt gebruikt in een Indiaas recept. Ook heerlijk en vergelijkbaar lijkt me. Leuk experiment in ieder geval

    1. Het origineel van paneer is met geitenmelk.
      Het resultaat heerlijk met spinazie. Palak paneer.
      Origineel van mozzarella met buffalomelk
      Alles wordt nagemaakt en gecloond.
      Ik hou het bij echt, het origineel.

      Het meikaas recept met zure koeienmelk gemaakt, daarom kwam ik hier terecht. Melk was zuur geworden, we drinken niet veel koeienmelk en was het vergeten.

      Resultaat is lekker. We maken hier op het eiland Queijo fresco van koeienmelk en geitenmelk, ieder apart of gemixed. Het is hetzelfde recept, zo simpel is het op de boerderij. Wel verpakken we vacuum met wat wei.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *